Miód Manuka - właściwości lecznicze



Miód z krzewu Manuka jest wytwarzany w Nowej Zelandii przez pszczoły, które odżywiają się nektarem kwiatów Leptospermum scoparium czyli właśnie Manuki. 



 

Nowa Zelandia znana jest jako kraj wyjątkowo czysty, mający unikatową roślinność. Jest to jedyne miejsce na świecie, w którym możemy znaleźć krzewy Manuki. A z racji tego, że krzew ten występuje tylko w niektórych rejonach kraju i kwitnie zaledwie przez kilka miesięcy w roku, miód Manuka jest niezwykle pożądaną i rzadką substancją.




Głównymi składnikami Miodu Manuka są nadtlenek wodoru, glukozooksydaza i jeszcze jeden element, który nie występuje w żadnym innym miodzie. Jest to tajemniczy składnik - methylogloxal, odkryty stosunkowo niedawno przez zespół niemieckich naukowców.

Nektar kwiatów Manuki zawiera substancje, które zamieniają się w methylglyoxal. Do przemiany dochodzi zarówno w organizmie pszczoły, podczas transportu nektaru do ula, jak i podczas procesu dojrzewania miodu. To właśnie methylglyoxal został przez naukowców uznany za główny, aktywny składnik znajdujący się w miodzie Manuka. Badania nad tym prowadził prof. Thomas Henle z Politechniki Drezdeńskiej. Analizował on m.in. skład i właściwości miodu Manuka. Prof. Henle to jeden spośród czołowych badaczy żywności na świecie. Na podstawie jego badań możemy stwierdzić, że jedynie methylglyoxal jest źródłem trwałej, dobroczynnej aktywności miodu. Pod pojęciem aktywności trwałej rozumiemy taką aktywność, która nie wynika z nadtlenku wodoru i jego zawartości z miodzie. Warto też odnotować, że methylglyoxal w znaczących ilościach występuje jedynie z niektórych miodach Manuka.

Każdy miód jest substancją o bardzo bogatym składzie chemicznym. Methylglyoxal, którego wysokie stężenie jest jedyną istotną cechą odróżniającą miód Manuka od pozostałych miodów, wchodzi w reakcje z innymi substancjami, które występują we wszystkich miodach, nie tylko tych z Manuki. Prawdopodobne jest, że inne substancje zawarte w miodzie w jakimś stopniu wzmacniają działanie metyhylglyoxalu.



 



Składnik ten jest substancją czynną w miodzie Manuka odpowiedzialną za działanie antybakteryjne i antyseptyczne miodu. Ponadto miód jest ważnym źródłem witamin, składników odżywczych i minerałów, a ponieważ posiada właściwości higroskopijne, pomaga utrzymywać właściwe nawilżenie skóry.

Spożywanie Miodu Manuka może korzystnie wpływać na stan organizmu człowieka. Miód Manuka działa korzystnie na układ pokarmowy. Według nowozelandzkiej rządowej agencji badawczej Crop & Food Research Institute miód ten pozytywnie wpływa też na mechanizmy obronne organizmu znajdujące się w jelitach i zwiększa liczbę pro biotycznych bakterii jelitowych. Dodatkowo, miód Manuka pozytywnie wpływa na stan skóry.

Kosmetyki na bazie miodu Manuka mają zastosowanie przy: leczeniu egzemy i łuszczycy, atopowym zapaleniu skóry, wysypce, przy bardzo suchej skórze, gojeniu się ran np. po oparzeniu.

Miód Manuka ma również zastosowanie:
w chorobach układu pokarmowego i jelit, wrzodach żołądka, helicobacteri, gronkowca.

Inne właściwości Manuki.

Z krzewów Manuka pozyskiwany jest olejek o cudownych działaniach leczniczych. Czysty olejek jest wyjątkowo silnym antyseptykiem, jego działanie jest pięciokrotnie silniejsze niż penicyliny, ma właściwości antybakteryjne, przeciwgrzybiczne i przeciwzapalne. Może być wykorzystywany u osób chorych na cukrzycę, przy trudno gojących się ranach. Ma również zastosowanie przy odleżynach, opryszczce, bólach reumatycznych, infekcjach dróg oddechowych.




Pamiętać należy jednak, że samo stosowanie miodu bez wstępnego oczyszczenia organizmu i dożywienia na poziomie komórkowym, nie ma większego sensu.  

W pierwszej kolejności polecamy właśnie zmianę diety, dogłębne oczyszczenie organizmu i efektywną suplementację wchłanialnymi antyoksydantami i minerałami

Dopiero tak przygotowany organizm, jest w stanie odpowiednio zareagować bardziej efektywniej na właściwości miodu Manuka co może być świetnym dodatkiem i urozmaiceniem w profilaktyce zdrowotnej. Wiele jest ciekawych metod wzmocnienia organizmu i kilka z nich, o które jesteśmy pewni ich rezultatów systematycznego stosowania opisujemy również na innych postach tego bloga.