Kapsaicyna - naturalny lek przeciwbólowy




HDR 4



Kapsaicyna - pikantny składnik papryki niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research Communications". Jak wykazali naukowcy z Nottingham University. Związek ten działa na receptory bólu (nocyreceptory) oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Ilość kapsaicyny w danej potrawie, czyli jej ostrość. Kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane vanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Zdaniem autorów badań odmienność mitochondriów to "pięta achillesowa" wszystkich nowotworów, a więc lek, który działałby tylko na nie, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii wszystkich nowotworów. Ponieważ powszechne spożycie papryki nie wykazało szkodliwość kapsaicyny, badania kliniczne nad jej zastosowaniem w leczeniu nie powinny być kosztowne ani długotrwałe. Ale czy lek powstanie i kiedy zależy od setek czynników (wiemy dlaczego nie powstanie bo koncerny nie zostawią milionów za swoje trucizny). Nie należy więc czekać.  Jeżeli ktoś ma raka opornego na chemię to musi szukać dla siebie ratunku, a kapsaicyna może działać z innymi synergicznym produktami świetnie! Zrobić nalewkę można bez problemu samemu. Kapsaicyna rozpuszcza się tylko w oleju i w alkoholu. Polecamy jednak ją zrobić na bazie oleju lnianego. Alkohol nie każdy toleruje. Ludzie zdrowi na  początku  przyjmowania silnej papryki muszą  przez kilka miesięcy stopniować  dawki – ale ludzie chorzy na raka nie mają czasu  - dlatego  należy zaczynać od jednej łyżeczki dziennie i zwiększać  każdego dnia o 1 aż do 5.






Kapsaicyna pobudza również region mózgu, który w efekcie obniża temperaturę ciała. Dzisiaj w medycynie kapsaicynę stosujmy, by złagodzić ból łączony z takimi chorobami jak artretyzm, neuralgia (rwa kulszowa, zapalenie nerwu trójdzielnego, zapalenie nerwów obwodowych, ischias), gonty ( półpasiec, opryszczka, łuszczyca) i inne bolesne skórne problemy oraz raka, szczególnie raka płuc, przełyku ( gardła), jamy ustnej, języka i żołądka, jelita.

Można powiedzieć, że działa jak lek przeciwbólowy, przeciwzapalny. Właśnie o to chodzi. W takiej postaci jak przepisy podane niżej nie ma skutków ubocznych stosując wg dawek.
Kapsaicyna łagodzi więc ból po różnych zabiegach chirurgicznych, ból zęba, ból głowy, stany zapalenia ucha, zapobiega wrzodom oraz pomaga w stanach zapalnych pęcherza lub podczas chronicznych chorób układu moczowo-płciowego. Może pomóc również po zbyt intensywnym opalaniu, łagodząc stan zapalny skóry. W chorobach układu oddechowego ma nieoceniona rolę - wspomaga szybkie usuwanie toksycznych związków z płuc, poprawia ukrwienie płuc i ich dotlenienie wspomagając tym samym leczenie chorób płuc m.in., gruźlica płuc, zapalenia płuc, oskrzeli, takich chorób jak astma, alergia wziewna oraz wszelkie przeziębienia i chroniczne pokasływania.





1 przepis - 1,5 kilograma świeżej ostrej papryki, obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki. Razem z gniazdami nasiennymi. W nich bowiem znajduje się połowa kapsaicyny. Należy to robić w rękawiczkach do celów spożywczych. Potem kilka razy umyć ręce. Nie dotknąć twarzy, a tym bardziej okolic oka.  Zalać w słoiku 1,5 litra oleju najlepiej z pestek winogron lub lnianego dr Budwig. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni. Codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Następnie zlać płyn do ciemnej, szklanej butelki.

Następnie używać kilka razy dziennie, przed prawie każdym posiłkiem (na pewno nie przed słodkim posiłkiem czy deserem, tłuszcze nie lubią cukrów). Zaczynać nawet od pół małej łyżeczki. Warto dodać do twarożku na słono z warzywami, zup warzywnych (nie polecamy robić zup na mięsie w czasie kuracji). Niektórzy mówią, że można dodać do jogurtu naturalnego czy kefiru, żeby złagodzić ostrość. Można też zjeść małą kromeczkę chleba np. graham z  masłem. Unikać margaryny pod każdą postacią bo zawiera złe i silnie przetworzone tłuszcze w wysokich temperaturach. Również k. z wszelkimi surówkami wpływa bardzo korzystnie. Mogą być  lekko duszone na parze (szybkowar) albo w garnku o dobrej stali lub z surowymi na bazie sałaty czy kapusty w zależności od potrzeb i kreatywności.


2 przepis - proporcje dla chorych i zdrowych : 30 dkg papryczek suszonych "Birds eye" pokruszyć i zalać 1 litrem oleju lnianego. Pełna ekstrakcja kapsaicyny do oleju po 14 dniach – często potrząsać słoikiem. Potem zlać do ciemnej butelki. Przechowywać w lodówce.Papryczki po macerowaniu w oleju w małych dawkach używać do sałatek jak wyżej. Kroić paprykę w rękawiczkach i uważać na oczy!  
Zdrowi przyjmują tylko  1 - 2 małe łyżeczki dziennie przed jedzeniem.
Chorzy 5 razy dziennie po 1 łyżeczce bezpośrednio przed jedzeniem. 


3 przepis - gdy zastosujemy świeżą chili  to w proporcji  1 kg na 1 litr i maceruje się przez 10  dni w lodówce, następnie zlewa i stosuje jak wyżej.
Świeża papryka fermentuje więc należy  pilnować i zlać w ok. 10 dniu. Świeże chili z ekstraktu - nadaje się doskonale do kanapek – ten ekstrakt ma małe ilości kapsaicyny więc nie działa leczniczo, ale profilaktycznie. Podczas przyjmowania kapsaicyny – warto dodatkowo przyjmować ostropest plamisty lubi mieszankę kompozycji ziół na wątrobę. Pić świeże soki wyciskane wiosną, a także nie zaszkodzi w ciągu całego roku. Podczas kuracji kapsaicyną picie zielonej SENCHA (klasyka japońskich zielonych herbat) czy białej herbaty – zwiększa działanie kapsaicyny na apoptozę komórek rakowych – potwierdzają to  badania amerykańskie nad kapsaicyną. Można również pić świetną herbatę Rooibos z cytryną ---->> i zapewne argentyńską Yerba Mate. 




Kapsaicyna więc działa jak naturalna chemia (bez skutków ubocznych w zalecanych dawkach). Chorzy też mogą mieć okresy przejściowe w samopoczuciu, ale nie muszą one być gwałtowne. Rozpad komórek rakowych może powodować rozwolnienia i pogorszenie samopoczucia. Sam rozpad raka jest już toksyczny. 

Spożywanie kapsaicyny nie daje żadnych skutków ubocznych  jeśli się nie przekracza jednorazowo łyżeczki czy potem łyżki dodanej do pokarmów wyżej wspomnianych ponieważ składniki są naturalne.W diecie dr Budwig ---->>   dodawaliśmy do twarożku od 1 łyżeczki do łyżki na miarkę twarogu. Resztę oleju w tej kuracji stanowi  czysty olej lniany Budwigowy. Nie wolno używać samego oleju z kapsaicyną bo można sobie zaszkodzić. Proporcja to 1 łyżeczka do 1 łyżki z czasem progresji na porcję.  Reszta to sam, czysty olej lniany.

Zasada jest prosta. Systematycznie małymi dawkami nasycać organizm, aż po czasie wszystkie komórki --->> doświadczą dobrodziejstw każdej kuracji . Tak samo jest ze wszystkim co naturalne. Stosując dłużej efekty są rewelacyjne. Liczy się systematyczność i działanie.










Czy wrzodowcy powinny unikać pikantnych potraw?     

W raporcie opublikowanym przez "Digestive Diseases and Sciences" przedstawiono sprzeczny z powszechnym przekonaniem wniosek,  bo kapsaicyna nie szkodzi,  ale wprost odwrotnie - kapsaicyna przyspiesza przepływ krwi w ściankach żołądka, co może pomagać w leczeniu wrzodów. Ostre potrawy mogą spowodować nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Pikantne jedzenie nie powinno być wskazywane, jako przyczyna wrzodów i innych dolegliwości gastrycznych. W rzeczywistości, twierdzenie wprost przeciwne jest prawdziwe.  W badaniach medycznych udowodniono, iż kapsaicyna wspomaga trawienie i chroni żołądek przed wrzodami oraz działaniem alkoholu. Nic więc dziwnego, iż tequilla i ostre jedzenie wprawiają w dobry nastrój.   Kapsaicyna ma zastosowanie w medycynie od wieków. Ostre chili były jedną z pierwszych roślin hodowanych w Stanach. Archeologowie uważają, iż w Meksyku jadano chili już 7000 lat p.n.e. Głównym składnikiem starożytnych środków przeciwbólowych i innych leków była właśnie kapsaicyna.


Wszystko jednak co jest  robione z umiarem 
i dotyczy  naturalnych środków na pewno nie zaszkodzi.



Habanero.



Mówi się, że najostrzejszą papryką jest ,,habanero" osiągająca do 577 000 jednostek Scoville'a. Związek wytrąca się z papryk, zalanych szlachetnym olejem wspomnianym wyżej. Papryczek można nie wyrzucać. Można je bdb wykorzystać, dodając właśnie do surówek, co znakomicie poprawia ich smak. Nie należy się obawiać ujemnego wpływu ostrości papryki na przewód pokarmowy jeśli nie przekraczamy mniejszych dawek. Mitem jest opinia, że ostrość szkodzi. Podobnie jest z  sokiem z cytryny, że niby kwas szkodzi. W organizmie staje się pożyteczną zasadą!  Tak samo więc jest w przypadku kapsaicyny, która  doskonale reguluje cały układ wewnętrzny. Dla osób otyłych wręcz cudowny. Przy okazji nie pozwala się rozwijać tłuszczom, więc na stałe przywraca normalne proporcje sylwetki. Często tak jest, że kompleksowa metoda naturalna działa dobroczynnie na cały organizm.