Zawarte w mangostanie antyoksydanty sprawiają,
iż jest to prawdopodobnie najwspanialsze
odkrycie z zakresu zdrowia w naszych czasach.
Żadna inna roślina na tej planecie nie posiada tak
wysokiej zawartości antyoksydantów.
Z 43 ksantonów tylko 6 do tej pory jest poddawanych badaniom, natomiast te skupiają się tylko na 3 z 6. Istotnym zjawiskiem jest tutaj również synergia. Kiedy łączące się 2-3 elementy razem dają lepszy efekt niż jakikolwiek pojedynczy element. Te molekuły razem tworzą różnorodne kombinacje, aby zwalczać różne choroby i niedogodności. Jest to bardzo silne działanie, jeśli zrozumiemy istotę synergii, będziemy w stanie zrozumieć dlaczego jeden preparat jest w stanie zwalczać tak wiele chorób.
Żaden inny antyoksydant nie wykazuje takich
właściwości ORAC jakie zawarte są w soku i skórce z mangostanu.
Niektóre tylko tematy poruszone w raporcie:
Historia i klasyfikacja naukowa mangostanu; Ksantony;
Dobroczynne działanie mangostanu;
Stany zapalne a układ mięśniowy;
Antyutleniacze;
Mangostan a cholesterol;
Układ odpornościowy;
Działanie antywirusowe;
Działanie przeciwbakteryjne;
Działanie przeciw pasożytnicze;
Działanie przeciwgrzybicze;
Własności przeciwnowotworowe;
Centralny układ nerwowy;
Skóra;
Działanie ogólnoustrojowe;
Zastosowanie mangostanu;
Dawkowanie mangostanu;
Wnioski.
Najczęściej zadawane pytania:
Jak często i jaka dawkę powinni stosować pacjenci,
cierpiący na bardzo ciężkie schorzenia?
Jakich efektów mogą oczekiwać pacjenci chorzy na cukrzycę?
Jakie jest działanie soku z całego owocu mangostanu w przypadku
osób cierpiących na nadciśnienie?
W jaki sposób mangostan może być pomocny w regulacji ciśnienia krwi?
Czy mangostan może pomoc w walce z otyłością?
Jakie są możliwości terapeutyczne soku z całego owocu mangostanu
w przypadku problemów neurozwyrodnieniowych
(choroba Alzheimera, Parkinsona czy stwardnienie rozsiane)?
Czy istnieją przeciwwskazania co do stosowania soku z całego
owocu mangostanu w połączeniu z innymi lekami?
Czy mangostan może spowodować reakcje alergiczne lub inne problemy?
Jak tłumaczy się fakt, ze mangostan zmniejsza lub eliminuje ból?