Kapsaicyna - naturalny lek przeciwbólowy




Zdjęcie0139



"Masz problem? To bardzo dobrze!"
 Napoleon Hill

Warto zapomnieć o złych wspomnieniach 
i ulec działaniu inspiracji w  zgodzie z prawami natury...



Czytając tego posta otrzymujesz kolejną informację w jaki sposób natura może nas wspomagać. Szczególnie w profilaktyce zdrowotnej. Nie warto jest czekać na pogorszenie zdrowia. Wtedy kiedy jest źle... Metod jak wiemy jest wiele i część z nich oddziałuje niesamowicie skutecznie. Obserwując i stosując niektóre z nich (sprawdzone praktycznie w ostatnich latach) z powodzeniem można zastosować w profilaktyce zdrowotnej oraz leczeniu pod kontrolą dobrego lekarza i dietetyka. Synergia w działaniu i holistyczne podejście do człowieka to podstawa utrzymania zdrowia. Organizm ludzki to nie tylko serce czy nerki... To połączony układ wzajemnie oddziaływających na siebie komórek wszystkich organów... Stosowanie i wybór leczenia metodami naturalnymi jest zawsze kwestią wiedzy, doświadczenia, wyczucia oraz zaufania do własnego organizmu. Dlatego warto jest go poznać wraz ze wszystkimi mechanizmami podstawowego funkcjonowania jak najprędzej. Obserwujemy zatrważający wzrost zachorowań na przeróżne choroby tzw. cywilizacyjne w tym niebezpieczne nowotwory. Taka choroba to często ostateczny wynik ignorancji prozdrowotnej osób, które na to pracują konsekwentnie dobre kilka lat. Częsta przyczyny chorób wynika więc z błędnego działania dużo wcześniej. Niektórzy mówią, że to genetyka. To bzdura. Genetyka to tylko 5%. Do tego jak wiemy  dochodzi powszechne lenistwo i brak edukacji na temat własnego zdrowia.

Dzięki nabytej wiedzy oraz szeroko rozumianemu podejściu do zdrowego stylu życia, ani ja, ani moja żona od wielu lat poważnie nie chorujemy. Cieszymy się nienagannym zdrowiem tak fizycznym jak i mentalnym. Opiszemy Tobie na innych postach co robiliśmy jak np. nastąpił jakiś ból czy lekkie kończące się po 2 dniach przeziębienie. Pseudo nauka farmakologiczna (nienaturalna dla naszych komórek) i powodowane przez nią ogromne skutki uboczne są bardzo niebezpieczne dla zdrowia (polecamy czytanie ulotek leków) .

Podobnie jest, jeśli chodzi o szczepienia. Zagrożenie szczepionek --->> to kolejny bardzo ważny temat. Nie musimy obecnie pozwalać na szczepienie naszych dzieci. Wiele osób w naszym otoczeniu nie szczepi dzieci, dzięki czemu mają wyższą odporność - naturalnie. Co jest dowiedzione naukowo. Niektórzy lekarze atakują rodziców, którzy sprzeciwiają się szczepieniu ich dzieci. Warto wówczas zadać lekarzowi pytanie: Czy się podpisze pod składem i skutkami ubocznymi podawanych szczepień i w razie komplikacji zapłaci odszkodowanie? ---->>   Są odpowiednie formularze w tej kwestii.

Sami stosujemy profilaktycznie najlepsze wg nas metody, które tutaj poruszamy. Znamy je praktycznie od dłuższego czasu. Niektóre poznaliśmy ostatnio. Odporność organizmu jest kluczowa. Dalej będziemy opisywać i informować Ciebie o kompleksowych metodach, które wg nas warto sprawdzić i stosować systematycznie lub okresowo tak jak np. srebro koloidalne ---->> czy  rewelacyjny Balsam kapucyński ---->>. Będziemy również konsekwentnie wspominali o wszystkich zakłamaniach i zagrożeniach, które się dzieją obecnie na masową skalę.. w białych rękawiczkach ---->>.  Coraz częściej się słyszy, że ktoś zmarł na chorobę w wieku 20 lat, 30 lat itd... Bardzo drogie leczenie nie zadziałało... Często te osoby inwestują w utratę zdrowia. Masowe używki, złe płyny, silnie przetworzone jedzenie, złe tłuszcze, biała mąka(męka?). Można wymieniać dalej... Czy to nie daje do myślenia? Liczymy na to, że świadomość społeczna wzrośnie i wzrasta każdego roku. Czas na opamiętanie nadszedł.








Dziękujemy mądrym lekarzom, którzy popierają naturalne, sprawdzone, często wiekowe metody leczenia, a nade wszystko mówią o profilaktyce. Kilku z Was poznaliśmy i otrzymaliśmy też bardzo cenne wskazówki oraz kolejne doświadczenia. Mają oni również efekty i mówią "NIE" chemicznym metodom szkodliwym dla zdrowia naszych miliardów komórek. Faktycznie jest Was wciąż za mało... Nie możemy roztrwonić ponadczasowej i sprawdzonej wiedzy na temat funkcjonowania organizmu. Nie można działać wbrew naturze.


Pamiętajmy również.

Zaczynamy od porządku na talerzu. Skomponowania dobrych i zdrowych posiłków. Unikania fast foodów, złych napojów i innej żywności silnie przetworzonej. Wszystkie dobre i skuteczne metody wspomagania organizmu to świetny dodatek do zdrowego odżywiania. Większość z nich stosujemy czasowo, a niektóre z nich częściej. W przypadku mikroelementów i antyoksydantów stosować je trzeba dużo częściej dla lepszego samopoczucia i poprawy dożywienia na poziomie komórkowym. Żywność w dzisiejszych czasach jest dużo bardziej uboższa niż 50-100 lat temu. Nasz organizm nie jest w stanie ich sam wyprodukować. Każda pojedyncza i rodząca się komórka potrzebuje je każdego dnia do prawidłowego funkcjonowania.

Więcej tutaj --->>



HDR 4



Kapsaicyna - pikantny składnik papryki niszczy komórki nowotworowe, działając na ich mitochondria - informuje pismo "Biochemical and Biophysical Research Communications". Jak wykazali naukowcy z Nottingham University. Związek ten działa na receptory bólu (nocyreceptory) oraz błonę śluzową, powodując uczucie pieczenia i ostrości w jamie ustnej. Ilość kapsaicyny w danej potrawie, czyli jej ostrość. Kapsaicyna pobudza komórki nowotworowe do samozniszczenia (apoptozy), atakując ich mitochondria, które odpowiadają za wytwarzanie energii. Także inne spokrewnione z kapsaicyną związki - tak zwane vanilloidy - potrafią specyficznie wiązać się z komórkami nowotworowymi, nie uszkadzając zdrowych. Zdaniem autorów badań odmienność mitochondriów to "pięta achillesowa" wszystkich nowotworów, a więc lek, który działałby tylko na nie, mógłby być skuteczny i uniwersalny w terapii wszystkich nowotworów. Ponieważ powszechne spożycie papryki nie wykazało szkodliwość kapsaicyny, badania kliniczne nad jej zastosowaniem w leczeniu nie powinny być kosztowne ani długotrwałe. Ale czy lek powstanie i kiedy zależy od setek czynników (wiemy dlaczego nie powstanie bo koncerny nie zostawią milionów za swoje trucizny). Nie należy więc czekać.  Jeżeli ktoś ma raka opornego na chemię to musi szukać dla siebie ratunku, a kapsaicyna może działać z innymi synergicznym produktami świetnie! Zrobić nalewkę można bez problemu samemu. Kapsaicyna rozpuszcza się tylko w oleju i w alkoholu. Polecamy jednak ją zrobić na bazie oleju lnianego. Alkohol nie każdy toleruje. Ludzie zdrowi na  początku  przyjmowania silnej papryki muszą  przez kilka miesięcy stopniować  dawki – ale ludzie chorzy na raka nie mają czasu  - dlatego  należy zaczynać od jednej łyżeczki dziennie i zwiększać  każdego dnia o 1 aż do 5.






Kapsaicyna pobudza również region mózgu, który w efekcie obniża temperaturę ciała. Dzisiaj w medycynie kapsaicynę stosujmy, by złagodzić ból łączony z takimi chorobami jak artretyzm, neuralgia (rwa kulszowa, zapalenie nerwu trójdzielnego, zapalenie nerwów obwodowych, ischias), gonty ( półpasiec, opryszczka, łuszczyca) i inne bolesne skórne problemy oraz raka, szczególnie raka płuc, przełyku ( gardła), jamy ustnej, języka i żołądka, jelita.

Można powiedzieć, że działa jak lek przeciwbólowy, przeciwzapalny. Właśnie o to chodzi. W takiej postaci jak przepisy podane niżej nie ma skutków ubocznych stosując wg dawek.
Kapsaicyna łagodzi więc ból po różnych zabiegach chirurgicznych, ból zęba, ból głowy, stany zapalenia ucha, zapobiega wrzodom oraz pomaga w stanach zapalnych pęcherza lub podczas chronicznych chorób układu moczowo-płciowego. Może pomóc również po zbyt intensywnym opalaniu, łagodząc stan zapalny skóry. W chorobach układu oddechowego ma nieoceniona rolę - wspomaga szybkie usuwanie toksycznych związków z płuc, poprawia ukrwienie płuc i ich dotlenienie wspomagając tym samym leczenie chorób płuc m.in., gruźlica płuc, zapalenia płuc, oskrzeli, takich chorób jak astma, alergia wziewna oraz wszelkie przeziębienia i chroniczne pokasływania.





1 przepis - 1,5 kilograma świeżej ostrej papryki, obmyć i pokroić na możliwie najdrobniejsze cząstki. Razem z gniazdami nasiennymi. W nich bowiem znajduje się połowa kapsaicyny. Należy to robić w rękawiczkach do celów spożywczych. Potem kilka razy umyć ręce. Nie dotknąć twarzy, a tym bardziej okolic oka.  Zalać w słoiku 1,5 litra oleju najlepiej z pestek winogron lub lnianego dr Budwig. Odstawić w chłodne i zaciemnione miejsce (lodówka) na 7 do 10 dni. Codziennie kilkakrotnie wstrząsając. Następnie zlać płyn do ciemnej, szklanej butelki.

Następnie używać kilka razy dziennie, przed prawie każdym posiłkiem (na pewno nie przed słodkim posiłkiem czy deserem, tłuszcze nie lubią cukrów). Zaczynać nawet od pół małej łyżeczki. Warto dodać do twarożku na słono z warzywami, zup warzywnych (nie polecamy robić zup na mięsie w czasie kuracji). Niektórzy mówią, że można dodać do jogurtu naturalnego czy kefiru, żeby złagodzić ostrość. Można też zjeść małą kromeczkę chleba np. graham z  masłem. Unikać margaryny pod każdą postacią bo zawiera złe i silnie przetworzone tłuszcze w wysokich temperaturach. Również k. z wszelkimi surówkami wpływa bardzo korzystnie. Mogą być  lekko duszone na parze (szybkowar) albo w garnku o dobrej stali lub z surowymi na bazie sałaty czy kapusty w zależności od potrzeb i kreatywności.


2 przepis - proporcje dla chorych i zdrowych : 30 dkg papryczek suszonych "Birds eye" pokruszyć i zalać 1 litrem oleju lnianego. Pełna ekstrakcja kapsaicyny do oleju po 14 dniach – często potrząsać słoikiem. Potem zlać do ciemnej butelki. Przechowywać w lodówce.Papryczki po macerowaniu w oleju w małych dawkach używać do sałatek jak wyżej. Kroić paprykę w rękawiczkach i uważać na oczy!  
Zdrowi przyjmują tylko  1 - 2 małe łyżeczki dziennie przed jedzeniem.
Chorzy 5 razy dziennie po 1 łyżeczce bezpośrednio przed jedzeniem. 


3 przepis - gdy zastosujemy świeżą chili  to w proporcji  1 kg na 1 litr i maceruje się przez  10  dni w lodówce, następnie zlewa i stosuje jak wyżej.
Świeża papryka fermentuje więc należy  pilnować i zlać w ok. 10 dniu. Świeże chili z ekstraktu - nadaje się doskonale do kanapek – ten ekstrakt ma małe ilości kapsaicyny więc nie działa leczniczo, ale profilaktycznie. Podczas przyjmowania kapsaicyny – warto dodatkowo przyjmować ostropest plamisty lubi mieszankę kompozycji ziół na wątrobę. Pić świeże soki wyciskane wiosną, a także nie zaszkodzi w ciągu całego roku. Podczas kuracji kapsaicyną picie zielonej SENCHA (klasyka japońskich zielonych herbat) czy białej herbaty – zwiększa działanie kapsaicyny na apoptozę komórek rakowych – potwierdzają to  badania amerykańskie nad kapsaicyną. Można również pić świetną herbatę Rooibos z cytryną ---->> i zapewne argentyńską Yerba Mate, która obecnie będziemy stosować i niebawem zamieścimy opis.

Kapsaicyna więc działa jak naturalna chemia (bez skutków ubocznych w zalecanych dawkach). Chorzy też mogą mieć okresy przejściowe w samopoczuciu, ale nie muszą one być gwałtowne. Rozpad komórek rakowych może powodować rozwolnienia i pogorszenie samopoczucia. Sam rozpad raka jest już toksyczny. Przeczytaj na temat efektów przejściowych w powrocie do zdrowia --->>

Spożywanie kapsaicyny nie daje żadnych skutków ubocznych  jeśli się nie przekracza jednorazowo łyżeczki czy potem łyżki dodanej do pokarmów wyżej wspomnianych ponieważ składniki są naturalne.W diecie dr Budwig ---->>   dodawaliśmy do twarożku od 1 łyżeczki do łyżki na miarkę twarogu. Resztę oleju w tej kuracji stanowi  czysty olej lniany Budwigowy. Nie wolno używać samego oleju z kapsaicyną bo można sobie zaszkodzić. Proporcja to 1 łyżeczka do 1 łyżki z czasem progresji na porcję.  Reszta to sam, czysty olej lniany.

Zasada jest prosta. Systematycznie małymi dawkami nasycać organizm, aż po czasie wszystkie komórki --->> doświadczą dobrodziejstw każdej kuracji . Tak samo jest ze wszystkim co naturalne. Stosując dłużej efekty są rewelacyjne. Liczy się systematyczność i działanie. Po tygodniu treningu  nie przebiegniesz maratonu.... Proste.

Widzimy, że często ludzie chcą iść na skróty. Bezkrytycznie i na masową skalę trują swój organizm złymi składnikami bez żadnej wartości. Co gorsza tak samo uczą dzieci. Potem leczenie  to często leki, metody czysto chemiczne, które mają szybko potworne skutki uboczne. Warto więc stosować kuracje naturalne, czasowo (minimum 3 miesiące z przerwą np. miesiąc). Jak ktoś ma problemy zdrowotne to zasadniczo pół roku z przerwą miesięczna. Z dużym prawdopodobieństwem zadziała w  bardzo dobrym kierunku.


Dodatkowo jako  bardzo ważne uzupełnianie całej wchłanialności składników kapsaicyny czy oleju lnianego zdecydowanie zalecamy SPRAWDZONĄ już w  60 krajach  VeMMĘ Premix, VeMMĘ Thirst czy dodatkowo dla dzieci i młodzieży zdrowy ENERGY Verve ---->>  potężny przeciwutleniacz z owocni mangostanu i jego BARDZO WAŻNEJ skórki, liści i miąższu aloesu, silnego ekstraktu zielonej herbaty. Dodatkowo w  jednej dawce 59 ml znajduje się  cały  kompleks w pełni przyswajalnych antyoksydantów, witamin i ponad 65 minerałów jonowo-koloidalnych. W tym jest bardzo ważna witamina D czy selen, minerały śladowe które w procesie komórkowym są niezbędne. Cały opis formuły z odnośnikami dr Johna Edwardsa ---->>



Samochód i jego serwis składa się z bardzo wielu elementów. 
Same hamulce i koła nie wystarczą.



Takie kuracje połączone  SYNERGIĄ działania stosowane przez okres dłuższy niż pół roku dają fantastyczne efekty. Powinny być jednak stosowane z jak najmniej przetworzoną żywnością i  bezwzględnym unikaniu szkodliwych, gazowanych płynów kolorowych. Przeczytaj o kolorowych płynach....---->>


W razie pytań skontaktuj się z nami.






Czy wrzodowcy powinny unikać pikantnych potraw?     

W raporcie opublikowanym przez "Digestive Diseases and Sciences" przedstawiono sprzeczny z powszechnym przekonaniem wniosek,  bo kapsaicyna nie szkodzi,  ale wprost odwrotnie - kapsaicyna przyspiesza przepływ krwi w ściankach żołądka, co może pomagać w leczeniu wrzodów. Ostre potrawy mogą spowodować nieoczekiwane korzyści zdrowotne. Pikantne jedzenie nie powinno być wskazywane, jako przyczyna wrzodów i innych dolegliwości gastrycznych. W rzeczywistości, twierdzenie wprost przeciwne jest prawdziwe.  W badaniach medycznych udowodniono, iż kapsaicyna wspomaga trawienie i chroni żołądek przed wrzodami oraz działaniem alkoholu. Nic więc dziwnego, iż tequilla i ostre jedzenie wprawiają w dobry nastrój.   Kapsaicyna ma zastosowanie w medycynie od wieków. Ostre chili były jedną z pierwszych roślin hodowanych w Stanach. Archeologowie uważają, iż w Meksyku jadano chili już 7000 lat p.n.e. Głównym składnikiem starożytnych środków przeciwbólowych i innych leków była właśnie kapsaicyna.


Wszystko jednak co jest  robione z umiarem 
i dotyczy  naturalnych środków na pewno nie zaszkodzi.



Habanero.



Mówi się, że najostrzejszą papryką jest ,,habanero" osiągająca do 577 000 jednostek Scoville'a. Związek wytrąca się z papryk, zalanych szlachetnym olejem wspomnianym wyżej. Papryczek można nie wyrzucać. Można je bdb wykorzystać, dodając właśnie do surówek, co znakomicie poprawia ich smak. Nie należy się obawiać ujemnego wpływu ostrości papryki na przewód pokarmowy jeśli nie przekraczamy mniejszych dawek. Mitem jest opinia, że ostrość szkodzi. Podobnie jest z  sokiem z cytryny ---->>, że niby kwas szkodzi. W organizmie staje się pożyteczną zasadą!  Tak samo więc jest w przypadku kapsaicyny, która  doskonale reguluje cały układ wewnętrzny. Dla osób otyłych wręcz cudowny. Przy okazji nie pozwala się rozwijać tłuszczom, więc na stałe przywraca normalne proporcje sylwetki. Często tak jest, że kompleksowa metoda naturalna działa dobroczynnie na cały organizm. Przypominamy, że jesteś złożony z bilionów komórek.  

Obejrzyj więc konkretną prezentację dlaczego pojedyncza mała komórka to jest małe miasto... ---->>







Złoto fizyczne dla KAŻDEGO. 1 gram na początek GRATIS.